Natisni
PDF

Vaja članic Gasilske zveze Mežiške doline

Oktober, mesec požarne varnosti, je najboljši čas za preveritev znanja tudi pri članicah prostovoljnih gasilskih društev gasilske zveze Mežiške doline (v nadaljevanju GZMD). Organizacija vaje članic je bila tokrat na plečih članic PGD Kotlje in predsednice komisije za delo s članicami GZMD Gorenšek Darje, gasilske častnice II. stopnje. To je bila že druga vaja, ki jo je organiziralo naše društvo in že šesta zapovrstjo članic GZMD na kateri je sodelovalo 31 članic.

Scenarij vaje je predvideval, da se je 12. 10. 2014 ob 16. uri pojavil požar v bivšem hotelu Rimski vrelec. Mimoidoči občan je opazil dim in plamen v drugem nadstropju severnega dela objekta. Oseba, ki se ji uspe umakniti iz objekta mu sporoči, da se v drugem nadstropju nahajata še dve onemogli osebi. Občan preko številke 112 o dogodku obvesti ReCO Slovenj Gradec, ki aktivira PGD Kotlje. Požar kasneje zajame ostrešje severnega dela objekta.


Vodja intervencije Darja Gorenšek GČ II st.

PGD Kotlje je ob prihodu na lokacijo zaprosilo za aktiviranje ostalih enot, PGD Ravne na Koroškem, PGD Prevalje in PGD Črna na Koroškem. Članice PGD Kotlje in PGD Prevalje so izvedle notranji napad z dvema napadalnima skupinama v višja nadstropja na severnem delu objekta z nalogo gašenja, reševanja in preiskovanja. Rešeni osebi so prenesli na varno mesto, kjer so jim članice PGD Ravne na Koroškem nudile prvo pomoč. Članice PGD Črna na Koroškem in Koroški gasilski zavod Ravne na Koroškem so pa izvedli zunanja napada in sicer članice iz zahodne strani s pomočjo motorne brizgalne iz jezera ter KGZR s pomočjo avtolestve ter vodnega monitorja, za katerega, so napajanje pripravile članice PGD Kotlje.

       


       


       

Namen takšnih vaj je:

  • utrjevanje osnovnih operativnih postopkov gasilk in gasilskih enot v primeru posredovanja ob požaru na večjem objektu in
  • preverjanje tehnike, ki se uporablja v primeru posredovanja ob večjem požaru.


Naše članice, ki so sodelovale na 6. vaji članic 

Avtor: MM