Natisni
PDF

Vaja PGD Kotlje in PGD Sele-Vrhe

V okviru meseca požarne varnosti sta prostovoljni gasilski društvi Kotlje in Sele-Vrhe dne 30.10.2014 organizirali skupno vajo, ki jo je pripravil naš član Uroš Praznik, NGČ.


Zadnji napotki

Scenarij vaje je predvideval požar na kmetiji Nacesnik. Pri tem se je vnel spodnji del gospodarskega poslopja in se začel širiti v zgornje nadstropje. Lastnik obvesti ReCO in poskusi sam rešiti delovne stroje ampak zaradi vdihavanja strupenih plinov izgubi zavest ter ostane ujet v objektu. Prav tako začne požar ogrožati tudi stanovanjska objekta.


Rešena oseba

Po prihodu na kraj dogodka z GVC 16/24 (PGD Kotlje) in GVC 16/40 (PGD Sele-Vrhe) ter seznanitvijo s situacijo so izvedli notranji napad z dvema napadalnima skupinama (PGD Kotlje in Sele-Vrhe) v spodnje in zgornje nadstropje z nalogo gašenja, reševanja in preiskovanja. Rešeno osebo so prenesli na varno mesto, kjer so jo oskrbeli. Hkrati pa so vzpostavili dva zunanja napada s pomočjo GVC-jev.


Vodja intervencije Uroš Praznik, NGČ

Ker so potrebovali večjo količino vode, sta enoti z GV-1 pričeli z izdelavo verige iz potoka imenovanega Črni potok, ki je oddaljen cca. 240 metrov. Zaradi prevelike višinske razlike so potrebovali dve motorni brizgalni. Po vzpostavljeni verigi se je pričelo gašenje z dvema zunanjima napadoma na goreči objekt ter varovanje stanovanjske hiše.


PGD Kotlje in PGD Sele-Vrhe

V vaji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Kotlje in 9 gasilcev PGD Sele-Vrhe, torej skupno 19 gasilcev. Kot sem zgoraj že omenil je vajo pripravil ter jo tudi vodil Uroš Praznik, NGČ. Nad celotnim potekom pa sta bdela poveljnik Matjaž Gorenšek, GČ I.st. in predsednik Emil Pušnik GČ I. st.


Člani PGD Kotlje

Avtor: MM