Novice

Natisni
PDF

Društveno tekmovanje v smučanju

V soboto, 21. 2. 2015 ob osmi uri zjutraj je potekala društvena smučarska tekma na smučišču Rimski Vrelec. Progo nam je postavil Dejan Rodošek s pomočniki, ki so bili tudi zadolženi za merjenje in evidentiranje časa. Lahko zapišemo, da je bila proga odlično pripravljena, sicer na nekaterih predelih poledenela, tako da so morali biti robniki dobro nabrušeni. Pogostitev in podelitev medalj pa se je odvijala v gasilskem domu. 

Rezultati

Otroci do 15 let

1. mesto: Gros Jan

2. mesto: Rotar Luka

3. mesto: Šumah Nik

4. mesto: Herman Blaž

5. mesto: Kaker Tilen

             6. mesto: Košeljnik Nace            

            


Članice


1. mesto: Rotar Tanja

2. mesto: Klinc Suzana

3. mesto: Novak Nives

4. mesto: Vertačnik Ema


Člani nad 50 let

1. mesto: Sedar Zoran

Člani od 15-50 let

1. mesto: Gorenšek Roman

2. mesto: Gorenšek Matjaž

3. mesto: Šumah Slavko

4. mesto: Matija Miran

5. mesto: Gros Alojz

6. mesto: Praznik Uroš

7. mesto: Štruc Alen


Avtor: MM

Natisni
PDF

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja

V sredo 10. 12. 2014 ob sedemnajsti uri je v gasilskem domu v Kotljah potekal tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja pod vodstvom Petra Kordeža. Gre za projekt učinkovitejše uporabe AED, kjer postanemo gasilci prvi posredovalci. To pomeni, da na podlagi aktiviranja zdravnika priskočimo na pomoč ob sumu na srčni zastoj. Pri srčnem zastoju namreč čas igra ključno vlogo, saj z vsako minuto izgubimo približno 10% možnosti za preživetje, če nihče ne ukrepa.

        

Tečaja se je udeležilo 20 članov PGD Kotlje. Tečaj je zajemal teoretični del, kjer smo se spoznali z osnovnimi postopki oživljanja odraslih in otrok, uporabe AED ter praktični del, kjer smo pridobljeno znanje dejansko preizkusili na lutkah.

        

Za odlično predstavitev se zahvaljujemo gospodu Petru Kordežu in njegovim asistentom.

 

Avtor: MM

Natisni
PDF

Vaja članic Gasilske zveze Mežiške doline

Oktober, mesec požarne varnosti, je najboljši čas za preveritev znanja tudi pri članicah prostovoljnih gasilskih društev gasilske zveze Mežiške doline (v nadaljevanju GZMD). Organizacija vaje članic je bila tokrat na plečih članic PGD Kotlje in predsednice komisije za delo s članicami GZMD Gorenšek Darje, gasilske častnice II. stopnje. To je bila že druga vaja, ki jo je organiziralo naše društvo in že šesta zapovrstjo članic GZMD na kateri je sodelovalo 31 članic.

Scenarij vaje je predvideval, da se je 12. 10. 2014 ob 16. uri pojavil požar v bivšem hotelu Rimski vrelec. Mimoidoči občan je opazil dim in plamen v drugem nadstropju severnega dela objekta. Oseba, ki se ji uspe umakniti iz objekta mu sporoči, da se v drugem nadstropju nahajata še dve onemogli osebi. Občan preko številke 112 o dogodku obvesti ReCO Slovenj Gradec, ki aktivira PGD Kotlje. Požar kasneje zajame ostrešje severnega dela objekta.


Vodja intervencije Darja Gorenšek GČ II st.

PGD Kotlje je ob prihodu na lokacijo zaprosilo za aktiviranje ostalih enot, PGD Ravne na Koroškem, PGD Prevalje in PGD Črna na Koroškem. Članice PGD Kotlje in PGD Prevalje so izvedle notranji napad z dvema napadalnima skupinama v višja nadstropja na severnem delu objekta z nalogo gašenja, reševanja in preiskovanja. Rešeni osebi so prenesli na varno mesto, kjer so jim članice PGD Ravne na Koroškem nudile prvo pomoč. Članice PGD Črna na Koroškem in Koroški gasilski zavod Ravne na Koroškem so pa izvedli zunanja napada in sicer članice iz zahodne strani s pomočjo motorne brizgalne iz jezera ter KGZR s pomočjo avtolestve ter vodnega monitorja, za katerega, so napajanje pripravile članice PGD Kotlje.

       


       


       

Namen takšnih vaj je:

  • utrjevanje osnovnih operativnih postopkov gasilk in gasilskih enot v primeru posredovanja ob požaru na večjem objektu in
  • preverjanje tehnike, ki se uporablja v primeru posredovanja ob večjem požaru.


Naše članice, ki so sodelovale na 6. vaji članic 

Avtor: MM

Natisni
PDF

Vaja PGD Kotlje in PGD Sele-Vrhe

V okviru meseca požarne varnosti sta prostovoljni gasilski društvi Kotlje in Sele-Vrhe dne 30.10.2014 organizirali skupno vajo, ki jo je pripravil naš član Uroš Praznik, NGČ.


Zadnji napotki

Scenarij vaje je predvideval požar na kmetiji Nacesnik. Pri tem se je vnel spodnji del gospodarskega poslopja in se začel širiti v zgornje nadstropje. Lastnik obvesti ReCO in poskusi sam rešiti delovne stroje ampak zaradi vdihavanja strupenih plinov izgubi zavest ter ostane ujet v objektu. Prav tako začne požar ogrožati tudi stanovanjska objekta.


Rešena oseba

Po prihodu na kraj dogodka z GVC 16/24 (PGD Kotlje) in GVC 16/40 (PGD Sele-Vrhe) ter seznanitvijo s situacijo so izvedli notranji napad z dvema napadalnima skupinama (PGD Kotlje in Sele-Vrhe) v spodnje in zgornje nadstropje z nalogo gašenja, reševanja in preiskovanja. Rešeno osebo so prenesli na varno mesto, kjer so jo oskrbeli. Hkrati pa so vzpostavili dva zunanja napada s pomočjo GVC-jev.


Vodja intervencije Uroš Praznik, NGČ

Ker so potrebovali večjo količino vode, sta enoti z GV-1 pričeli z izdelavo verige iz potoka imenovanega Črni potok, ki je oddaljen cca. 240 metrov. Zaradi prevelike višinske razlike so potrebovali dve motorni brizgalni. Po vzpostavljeni verigi se je pričelo gašenje z dvema zunanjima napadoma na goreči objekt ter varovanje stanovanjske hiše.


PGD Kotlje in PGD Sele-Vrhe

V vaji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Kotlje in 9 gasilcev PGD Sele-Vrhe, torej skupno 19 gasilcev. Kot sem zgoraj že omenil je vajo pripravil ter jo tudi vodil Uroš Praznik, NGČ. Nad celotnim potekom pa sta bdela poveljnik Matjaž Gorenšek, GČ I.st. in predsednik Emil Pušnik GČ I. st.


Člani PGD Kotlje

Avtor: MM
Natisni
PDF

Akcija "STOPIMO SKUPAJ ZA GASILCE"

Velika dobrodelna akcija »Stopimo skupaj za gasilce« se je končala s slovesno prireditvijo, ki je potekala 12. 12. 2014 v športni dvorani v Logatcu.


V sklopu prireditve so prostovoljnim gasilskim društvom razdelili opremo, od agregatov, potopnih črpalk, motornih žag, protivreznih hlač ter zaščitnih čelad. Naše društvo sta na tej prireditvi zastopala poveljnik Matjaž Gorenšek in podpoveljnik Uroš Praznik., ki sta tudi prevzela donirano opremo in sicer motorno žago Husqvarna XP 550.


Avtor: MM